Fidal d.o.o. za specijane građevinske radove

home mail sitemap

Sanacija kapilarne vlage

Što je kapilarna vlaga?

vlagaKapilarna vlaga javlja se u građevinama bez hidroizolacije. Glavni građevinski materijali su porozni, a površinska napetost zemne vode uzrokuje njeno dizanje uzduž sitnih kapilara unutar zida.
Zato je kapilarna vlaga karakteristična za stare građevine koje su nastale u vrijeme kada graditelji nisu znali za vodonepropusne materijale kao što je bitumen i drugi moderniji materijali. Također su tako stari objekti često građeni bez temelja.


kapilarna vlaga

 

Kapilarna vlaga može se pojaviti i u novijim objektima u kojima je kod gradnje postavljena hidroizolacija. Tada se radi o oštećenju, premošćenju ili dotrajalosti hidroizolacije. Isto tako u slučaju poplave ili jačeg naglog ovlaživanja, u zidovima trajno ostaje kapilarna vlaga zbog premoštenja hidroizolacije.

 

 

 

 

 


Posljedice kapilarne vlage:

 

posljedice kapilarne vlage kapilarna vlaga posljedice vlage


- oštećenja na fasadi do 5 metara visine
- kapilarna vlaga pogađa prizemne djelove građevine, ali i katove ovisno o debljini zidova
- na zidovima se pojavljuju bijeli kristali mineralnih soli – tzv. salitra i plijesan
- s obzirom da su kristalizirajući naponi jedni od najvećih u prirodi, pritisak koji se tada stvara pravi velika ostećenja
- žbuka na fasadi se osipa, pojavljuju se fleke koje izgledaju kao lišajevi, takve se površine napuhuju, raslojavaju se i odvajaju se od površine i u konačnici otpadaju
- zidovi su hladni i vlažni, neugodan miris vlage u prostoru je zapravo miris ustajale i pokvarene vode u zidovima, koja evaporira iz zidova u prostor, sa sobom nosi bakterije i gljivice s kojima zasićuje prostor i povećava atmosfersku vlagu
- ako se ne sanira na vrijeme, kapilarna vlaga dugoročno stvara nepovratnu štetu na građevini, voda koja je u zidu mjenja svoja agregatna stanja. Mraz zimi, a ljeti para koje se događaju i međusobno izmjenjuju u konstrukciji, za posljedicu imaju konstantno polagano razaranje konstrukcije tj. raslojavanje zida.
- na kraju, treba znati da uvjeti života u takvim objektima neminovno nose zdravstveni rizik, najprije opada imunitet a zatim dolazi do razvoja alergijskih i imunoloških reakcija, pojave astme i drugih bolesti.

 

 

Usluge kod sanacije kapilarne vlage:


- inspekcijski pregled građevine,vršenje mjerenja i utvrđivanje stanja
- izrada elaborata, odnosno prijedloga riješenja zaštite od kapilarne vlage
- injektiranje zidova specijalnim smjesama koje sprečavaju daljnji prodor kapilarne vlage, kao što je MAPESTOP tvrtke MAPEI, sredstvo za injektiranje na osnovi koncentrirane silikonske mikro-emulzije za stvaranje kemijske barijere protiv dizanja vlage u zidovima. MAPESTOP se koristi za stvaranje kemijske barijere protiv dizanja vlage preko kapilarnih pora prisutnih u građevinskim materijalima.
- isušivanje zidova zahvaćenih kapilarnom vlagom paropropusnim isušujućim žbukama kao MAPE ANTIQUE MC , MAPE ANTIQUE CC, MAPE ANTIQUE LC i MAPE ANTIQUE RINZAFFO linija proizvođača MAPEI.
- skidanje stare i dotrajale žbuke
- izrada sanacijskih i isušujućih vapnenih fasada specijalnim žbukama kao što je POROMAP INTONACO od proizvođača MAPEI, sivi, isušujući, toplinsko-izolacijski mort postojan na soli za saniranje vlažnih zidova od kamena, opeke i sadre koji se nanosi ručno ili strojno. Sastoji se od posebnih hidrauličkih veziva s pucolanskom reakcijom, prirodnog pijeska i posebnih dodataka. PoroMap Intonaco se koristi za saniranje zidova od kamena, opeke ili sadre izloženih kapilarnoj vlazi.

 

Mape-Antique CC Mape-Antique LC Mape-Antique MC
     
Mape-Antique Rinzaffo PoroMap Intonaco