Fidal d.o.o. za specijane građevinske radove

home mail sitemap

Konsolidacija i konstruktivna sanacija zidova injektiranjem

KONSOLIDACIJA ZIDOVA INJEKTIRANJEM

injektiranjePod pojmom pojačanje ili konsolidacija zidova podrazumijevamo sanaciju oštećenih gradiva koji gube unutarnju vezu, osipaju se i lome, ili slučajeve kada je potrebno konstrukcijsko učvršćenje injektiranjem ili zapunjivanjem šupljih djelova suhih masivnih zidova. Konsolidacija odnosno ojačanje se izvodi injektivnim veznim sredstvima koja poboljšavaju koheziju (vezljivost) između oštećenih i zdravih, čvrstih djelova konstrukcije kako bi se povećala mehanička čvrstoća i poboljšala otpornost na agresivna sredstva.

 

SUHI MASIVNI ZIDOVI


Pojačanje suhih zidova od kamena ili opeke vrši se injektiranjem hidrauličnog veziva postojanog na sulfate, s niskim modulom elastičnosti, kao npr. sa:

MAPEI ANTIQUE - Hidrauličko vezivo s punilima za učvršćivanje zidova od kamena, opeke i sadrenih konstrukcija pomoću injektiranja. Mape-Antique I je već pripremljeno vezivo postojano na sulfate koje se koristi za pripremu injektirajućih masa za učvršćivanje suhih kamenih zidova, zapunjavanje šupljina, pukotina i unutarnjih pora prisutnih u povijesnim konstrukcijama od kamena i opeke.

 

     
 

 

 

MAKRO-POROZNI BETON

 

Konsolidacija se vrši injektiranjem pripremljenog gotovog cementnog morta s ekspandirajućim vezivom, ili injektiranjem cementnog morta pripremljenog ekspandirajućim dodatkom.

 

Najčešće koristimo STABILCEM od tvrtke MAPEI, Ekspandirajuće visokofluidno cementno vezivo za injektirajuće kaše, mortove, estrihe i betone. Stabilcem se koristi za pripremu mlijeka za injektirajuće kaše, mortove, estrihe i betone s kompenziranim skupljanjem. Stabilcem se može koristiti za zapunjavanje šupljina i pukotina unutar poroznog betona, zidovima od kamena i opeke. Zbog svojih svojstava, visokokvalitetni tekući betoni koji se dobiju sa Stabilcem-om mogu se transportirati pumpom pod visokim pritiskom, bez opasnosti od segregacije.


TEMELJENJE

 

mapefer premazNajprije se uklanjaju svi djelovi i komadi betona koji nedovoljno prijanjaju postupakom hidro-dinamičke obrade mlazovima vode s varijabilnim tlakom. Nakon toga se zaštićuje armatura uklanjanjem hrđe i prljavštine, tj. provođenjem antikorozivne zaštite. U novije vrijeme koriste se jednostavniji pastozni sustavi na cementnoj osnovi s dodanim inhibitorima korozije i sintetičkim polimerima koji ne zahtijevaju nikakva posipavanja te osiguravaju odličnu čvrstoću prianjanja slojeva nadgradnje. Takvi su premazi MAPEFER i MAPEFER 1K od proizvođača MAPEI. Konsolidacija temelja također se vrši injektiranjem gotovih cementnih mortova kao što je STABILCEM od MAPEI -a.


mapegrid ojačavanje zidovaZa konstruktivno ojačanje zidova koristimo i MAPEGRID G 120 također proizvođača MAPEI, zasićena alkalno otporna mrežica od staklenih vlakana za lokalno ojačanje ziđa. Zajedno s Planitop-om HDM (dvokomponentni cementni mort visoke duktilnosti) ili Planitop-om HDM Maxi (dvokomponentni cementni mortovi visoke duktilnosti) služi za konstruktivno ojačanje ziđa, kako bi osigurala jednoliku raspodjelu naprezanja od mehaničkih opterećenja.