Fidal d.o.o. za specijane građevinske radove

home mail sitemap

Lasersko čišćenje kamena

lasersko čišćenje prije/poslijeTvrtka FIDAL d.o.o. raspolaže najmodernijim laser uređajem za čišćenje kamena. Lasersko čišćenje kamena je najprikladnija i najmodernija metoda čišćenja kamena. Isto tako to je jedina metoda kojom se kamen uopće ne oštećuje nego se vraća u prvobitno stanje.


Laser kao najsuvremenija metoda čišćenja kamena omogućuje uklanjanje nepoželjnih slojeva, najčešće sulfatacija, uz istovremeno čuvanje oksalatnih filmova – patine – koji se nalaze između supstrata i naslaga. Princip njegovog rada je u osnovi vrlo jednostavan: laserske zrake određene frekvencije reagiraju na tamnu boju prljavštine, u njoj stvaraju rezonanciju i pretvaraju je u sitnu prašinu. Dok su na kamenu prisutne nečistoće svjetlost se apsorbira, a čišćenje traje. Kada je nečistoća uklonjena svjetlost se reflektira o čistu površinu kamena, a čišćenje se zaustavlja. Moguće je čišćenje crne kore i patine od čak nekoliko cm!

 

lasersko čišćenje


Laser jeušao u široku upotrebu u domaćoj konzervatorsko-restauratorskoj praksi. Nadamo se da će se uskoro ta – daleko najsigurnija i najpreciznija – metoda osim na kamenu početi kod nas koristiti i za čišćenje polikromije, metala, drva, papira i ostalih materijala, kako je to već uvriježeno u svijetu.